Municipi de LA GUINGUETA D'ÀNEU

Municipi de 108 km2 de superfície, amb 380 habitants, està format per 14 nuclis de població.

 

LA GUINGUETA D’ÀNEU   (938 m.)

El nucli de població és cap de municipi dels tretze pobles. Hi trobem l’Ajuntament a l’entrada del poble.

Destaca l’embas-sament de la Torrassa (nom que li prové de l’antiga i gran torre de guaita que existia en aquest indret) envoltat de camins aptes per a recorreguts amb bicicleta, senderisme i la practica de la pesca.

Al mateix embassament hi trobem instal·lacions per a la pràctica d’esports nàutics d’aventura i d’aigües tranquil·les, així com excursions a cavall pels voltants del llac. En aquest indret es pot veure el “MALL DE ROTLLANT”

JOU  (1305 m.)

A la vessant esquerra del Noguera Pallaresa. Retaule barroc de l’església de Sant Pere del s. XVIII, recentment restaurat. Capella de Santa Caterina amb retaule del s. XVIII. Té una excel·lent panoràmica sobre la vall.

BERRÓS JUSSÀ  (1091 m.)

S’hi accedeix per la carretera que creua la presa del embassament de la Torrassa i continua fins al poble . Església parroquial de Sant Jaume: Té un altar gòtic.

BERRÓS SOBIRÀ  (1270 m.)

Un cop passat Berrós Jussà si continuem per la carretera trobem Berrós Sobirà. Església parroquial de Sant Quirze.

BURGO (1415 m.)

Situat en direcció al Moncaubo. Destaca la església dedicada a Sant Joan i restes de la torre de Burgo.

CERBI  (1415 m.)

L’església Parroquial de Sant Cerni. Ermita de Sant Beadó a  la vall de Niri, a la qual és dedica gran devoció

DORVE  (1400 m.)

Situat al marge dret de l’embassament de la Torrassa. S’hi pot arribar només a peu pel sender de gran recorregut GR11. Església parroquial de Sant Bertomeu: Romànica, modificada el s. XVIII. D’una nau amb un absis amb arcades llombardes i un ampli arc

ESCALARRE  (993 m.)

Església parroquial de Sant Martí: Conserva un lateral i l’altar major d’estil gòtic. Santuari de Santa Maria d’Àneu: Situat prop del poble, romànic, modificat el s. XVI, abans monestir benedictí i actualment, centre espiritual dels Aneuencs.

ESCALÓ (900 m.)

Església parroquial del s. XVIII. Vila Closa: d’important contingut monumental se l’anomena així degut a que es conserven els dos portals, d’origen medieval, un amb torre anomenada El Castell, que dóna pas al carrer Major. Torre d’Escaló: Damunt el conjunt urbà es troba la Torre de Guaita del s. XI, de planta circular de 14 m. d’alçada. Sant Pere de Burgal: Importants restes del monestir benedictí, a l’altre costat del riu.

ESCART (1230 m.)

S’hi accedeix des d’Escaló. Santuari de la Mare de Deu de la Roca: Excavat a la penya. Església de Sant Martí: D’origen barroc, pila baptismal de pedra amb interessants relleus. Pont romànic que creua el riu d’Escart, comunica amb la Vall d’Espot i de Llessuí Restes del Castell d’Escart, del s. XI

ESTARON  (1071 m.)

Església parroquial de Sant Sebastià: les seves pintures romàniques les trobem al MNAC.

GAVÀS (1380 m.)

Poble de la Vall d’Unarre Església parroquial Sant Esteve: Destaca una pica baptismal (s. XVIII).

LLAVORRE

Seguint en direcció al Moncaubo observem aquest poblet. Es conserva la església de Sant Miquel del s. XVIII i ermita de Sant Roc.

UNARRE (1218 m.)

Primer poble de la Vall d’Unarre, s’hi accedeix des d’Esterri d’Àneu creuant el riu Noguera Pallaresa pel Pont de la Central Hidroelèctrica. Conjunt monumental de Sant Julià d’Unarre: A l’interior de l’església trobem un retaule barroc i a l’exterior la torre del comunidor