Turisme al Pallars Sobirà

 

Natura

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (7 Km.)

En el municipi d’Espot es troba la porta d’entrada al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

El parc situat al cor del Pirineu de Lleida, constitueix la representació més genuïna de l’alta muntanya i és únic per la majestuositat dels seus paisatges i per la riquesa de la flora i la fauna que acull. El parc està sembrat d’avets i boscos de pi negre centenaris i el reguen gairebé 200 llacs de muntanya, on troben refugi l’isard, el gall fer, la marmota i el mític trencalòs

 

Parc Natural de l’Alt Pirineu ( 8 Km.)

El Parc Natural de l'Alt Pirineu, es troba situat a les comarques del Pallars Sobirà i el nord de l'Alt Urgell i compren bona part del Pirineu axial català. Amb 69.850 ha, esdevé el parc natural més extens de Catalunya i en les seves serralades s’hi localitzen les alçades màximes del territori català.

Destaca, en primer lloc, la presència de zones de gran interès geològic, particularment elements d’interès geomorfològic, hidrològic i hidrogeològic.

A tall d’exemple, podem mencionar:

La Mollera d’Escalarre ( 8 Km.), situada a la cua de l’embassament de la Torrassa, és una zona d’aiguamolls on hi trobem la vegetació i fauna típica d’aquest tipus d’ecosistemes.

Aquesta zona rep les aigües del riu Noguera Pallaresa, el riu d’Unarre, el barranc de Llavorre i el barranc d’Arrose.

 

 

 

La Pica d’ Estats (3.143 m)

el cim més alt de Catalunya,

 

L'Estany de Certascan, que és l'estany glacial més extens de Catalunya

 

 

Cultura

Ecomuseu de les Valls d’Àneu (7 Km.)

En el municipi d’Esterri d’Aneu trobem l'Ecomuseu que permet de conèixer millor la realitat natural i cultural del territori aneuenc i les transformacions que s'hi han anat succeint a les darreres dècades.

l'Ecomuseu no es reclou en un edifici, sinó que s’escampa territori enllà per tal d’explicar la vida de les valls que el conformen. Es vertebra, doncs, a partir de centres patrimonials repartits pels pobles d'Àneu.

 

 

Romànic

Fent un recorregut per la comarca ens trobem arreu importants monuments de l’art romànic.

Sants Just i Pastor de Son (5 Km)

A l’entrada del poble de Son, en un lloc enlairat, s’alça la notable església parroquial de Sant Just i Sant Pastor, d’estil romànic, d’una sola nau, absis semicircular amb dues finestres i arcuacions llombardes.

Formant un recinte tancat amb el temple, s’aixeca una antiga torre de defensa rodona, que és avui coronada per un petit campanar d’espadanya i fa de torre d’hores.

Sant Joan d’Isil (15 Km.)

 

Des d'Esterri, riu amunt, una curta carretera porta a dos monuments remarcables. Sant Joan d'Isil, ben bé a la vora del riu i, una mica més al nord, al poblet d'Alòs d'Isil, la parroquial de Sant Llisser.

 

 

Santa Maria d’Àneu (10 Km.)

Des d'Esterri, Pallaresa avall, a l’esquerra del riu, es troba aviat el santuari de Santa Maria d'Àneu.

Antic monestir benedictí, església del segle XI modificada, absis amb decoració llombarda; en procedeixen importants pintures murals conservades al MNAC,

Sant Pere del Burgal (15 Km.)

Des d'Esterri, Pallaresa avall, a l’esquerra del riu, es troba enlairat i assequible des d’un pontet, davant d'Escaló, el malmès però interessant monestir de Sant Pere del Burgal.

Antic monestir benedictí amb importants restes de l’església del segle XI de tres absis a llevant i un a ponent (el major s’utilitza avui com a capella); en procedeixen notables pintures murals atribuïdes al mestre de Pedret i conservades al MNAC.

Al monestir hi ha la reproducció d’aquest pintures

Sant Cerni (24 Km)

Tot baixant cap a Llavorsí trobarem un trencall a mà dreta que porta al poble de Baiasca, on es poden admirar les pintures murals de l’església parroquial de Sant Cerni (són les més antigues de Catalunya conservades "in situ") atribuïdes al mateix mestre de Taüll.

Vall Ferrera i Vall de Cardós (35 Km.)

Des de Llavorsí és recomanable d’entrar a dos valls veïnes.

La vall Ferrera, que posseeix mostres de preromànic i romànic escampades per tot el municipi d'Alins.

La vall de Cardós, amb el majestuós campanar de Ribera de Cardós

Santuari d'Arboló i monestir de Santa Maria (49 Km.)

Tornant a la Noguera Pallaresa, riu avall, es passa per Sort, centre turístic i capital del Pallars Sobirà, i s’arriba aviat als peus del rogenc santuari d'Arboló, penjat damunt la riba esquerra del riu.

Poc després, davant del pintoresc poble de Gerri de la Sal i de les seues salines, hi ha el bell edifici del que va ser monestir de Santa Maria.